Alkalmazott gépi intelligencia és informatika világszimpózium 2020

Az Óbudai Egyetem idei első nemzetközi eseményét január 23-25-én az Alkalmazott Intelligencia és Informatika címmel tartották a szlovákiai Kassa közelében, Herl’any-ban, az IEEE 18. Alkalmazott gépi intelligencia és informatika világszimpózium (SAMI 2020) néven.

Az éves naptár első rendezvényén a SAMI konferenciát a Kassai Műszaki Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Szlovák Tudományos Akadémia, az IEEE Hungary Szakosztály és a Magyar Fuzzy Társaság szervezte. Fontossága és elkerülhetetlen értéke abban rejlik, hogy korábban kizárólag a magyar-szlovák kapcsolatokon alapult, és csak egy helyi eseményre korlátozódott, míg ma már a magyar IEEE-ág támogatta nemzetközi konferenciának ismerik el, és a beküldött cikkeket a Az IEEE Xplore adatbázis jelentősen növeli a publikációk értékét, hozzáférhetőségét és kereshetőségét.

Az alkalmazott gépi intelligencia és informatika világszimpóziumát (SAMI 2020) Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora nyitotta meg konferenciaelnöki köszöntő beszédével, aki kiemelte az esemény főbb jellemzőit. Kezdetben csak két országból érkeztek résztvevők, de 18 évvel később 12 ország képviselteti magát. Tisztelte a konferencia sorozat hagyományait, és nagyra értékelte Prof. Dr. Rudas J. Imre és Dr. Madarász Ladislav professzor, a SAMI alapítóinak nagyszerű munkáját. A megnyitón Prof. Dr. Stanislav Kmet ‘, a kassai Műszaki Egyetem rektora, az Óbudai Egyetem tiszteletbeli professzora hangsúlyozta a két intézmény közötti szoros és aktív nemzetközi és tudományos együttműködés szerepét, és megerősítette támogatását az a SAMI konferencián, és javasolta különféle egyéb témák bevonását a szakterületre. A rektorok egyetértettek abban, hogy a két egyetem közötti hosszú távú együttműködés eddig fontos szerepet játszott mindkét intézmény számára, és elengedhetetlen a nemzetközi ismertség szempontjából, abban is egyetértettek, hogy mindent megtesznek e jó kapcsolat fenntartása érdekében.Prof. Dr. Liberios Vokorokos, a kassai Műszaki Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja megerősítette támogatását az Óbudai Egyetem és a SAMI konferencia-sorozat felé, továbbá kifejezte szándékát, hogy folytatja az együttműködést, például a publikációs forma az Acta Polytechnica Hungarica nevű nemzetközi folyóiratban.

Az idei konferencián a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és az SZTAKI elismert plenáris előadói, Prof. Dr. Szederkényi Gábor vettek részt, akinek előadása a „Hálózati felépítésű nem negatív dinamikus modellek elemzése és ellenőrzése” címmel, valamint Dr. Cosmin Copot az Antwerpen Egyetemről , Belgium, „A grafikusan orientált megközelítés, a robotrendszer programozhatósága” címmel, végül Dr. Johanyák Csaba, a kecskeméti John von Neumann Egyetem képviselője, „Fuzzy Logic-based Network Intrusion Detection Systems” című előadás címmel.A konferencia programjához külön szekció került, amely hét beszélgetést tartalmazott az informatika intelligens alkalmazásairól, amelyet Prof. Dr. Horváth László szervezett az Óbudai Egyetem Alkalmazott Informatikai és Alkalmazott Matematikai Doktori Iskolájából.

A rendezvény tudományos sikere és értéke mellett a résztvevők szomorúan emlékeztek meg az örökké aktív, energikus, fáradhatatlan Baltazar Frankovič professzorról, a szimpózium rendszeres résztvevőjéről, aki sajnos már nem ajándékozhat meg minket örök optimizmusával. Az ő tiszteletére a Magyar Fuzzy Szövetség és a Budapest Tech megalapította a Baltazar Frankovič Fiatal Kutatói Díjat, amelyet az éves SAMI Szimpóziumon a 35 év alatti fiatalok legjobb cikke és előadása kap.

Idén Fülöp Tímea, a Sapientia Egyetem MSc hallgatója vehette át a díjat.Dr. Kovács Levente rektorral együtt Dr. Radovan Hudák, a kassai Műszaki Egyetem nemzetközi kapcsolatokért felelős rektorhelyettese nyitotta meg az esti fogadást, aki büszkén emlegette, hogy 2010-ben megkapta a Frankovič-díjat.

A háromnapos rendezvény szakmai és tudományos értéke, valamint hálózatépítő és közösségépítő szerepe vitathatatlan, és a résztvevők pozitív visszajelzései mind ezt a tényt megerősítik.

A Tokiói Tudományegyetem már közzétett egy sajtóközleményt, amelyben Takayuki Kawahara professzor és publikációja szerepel a konferencián. A cikk itt található: https://www.tus.ac.jp/en/mediarelations/archive/20200123001.html . Nagyra értékeljük, hogy az eseményt a japán hírek jelentették be, széles nemzetközi láthatóságot biztosítva az eseménynek.

Az eseményről minden információ megtalálható az alábbi linken: http://conf.uni-obuda.hu/ sami2020